Bruce Lipton a descoperit că celulele reacţionează la emoţii şi pot funcţiona în modul frică (te concentrezi asupra aceea ce percepi ca fiind ameninţări) sau modul iubire ( te simţi în siguranţă).Atunci când ne simţim criticaţi, judecaţi, ameninţaţi intrăm în modul de protecţie care ne limitează comportamentul la fugă, luptă, panică sau neîncredere. Te simţi captiv/ă într-o buclă din care nu poţi ieşi, nu ai claritate,îţi este greu să iei decizii şi cazi în extrema interpretării unui rol : soţie, fiică, mamă,soră, vecină, colegă.
Cum recunoşti dacă eşti în modul frică?
- Nu-ţi asumi răspunderile, ataci, critici, controlezi,manipulezi,altcineva este de vină(luptă)
- Te străduieşti să faci orice pentru a fi plăcut, cedezi(fugă)
- Te interiorizezi şi te retragi pentru că astfel te simţi în siguranţă
Atâta timp cât atenţia( gândurile ) este îndreptată către sentimente de furie, cruzime, invidie, răzbunare, ură, făţărnicie, agresivitate, gelozie, rivalitate, vinovăţie, neputinţă suntem în modul frică. În acest mod vibraţiile noastre sunt joase şi suntem sabotori ai propriilor dorinţe. Starea de apărare este o formă de rezistenţă şi este determinată în cea mai mare parte de experienţele din copilărie. Orice formă de abuz emoţional, fizic sau sexual, neglijarea, abandonul pot să te facă să te simţi lipsit de iubire sau în nesiguranţă.Am observat în timpul terapiilor că majoritatea femeilor prin abuz sexual înteleg viol. Nu, dragele mele! Dacă aţi fost obligate să mângâiaţi sau aţi fost mângâiate împotriva dorinţei voastre, aţi fost sărutate înseamnă tot abuz sexual.
Poţi trece în modul iubire? Cu siguranţă, da !
Frica este negarea iubirii, aşa cum întunericul este absenţa luminii. Din clipa în care priveşti lumea plină de iubire corpul tău secretă endorfine şi intră în funcţiune creierul tău superior. Te simţi încrezător, relaxat şi împăcat.Cu fiecare gând faci trecerea de la starea de frică la iubire, de la protecţie la creştere, de la judecare la acceptare, de la control la încredere.