Beneficiile consumului de sfeclă roşie


Sfecla roşie este una dintre bogăţiile pământului şi are nenumărate beneficii pentru organism datorită compoziţiei sale bogată în substanţe : calciu, cupru, fier, iod, sulf, potasiu, vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B6, acid glutamic, acid folic şi antioxidanţi.

Beneficiile consumului de sfeclă roşie pentru diverse afecţiuni şi modul de consum:

  • Alcoolism

Pentru reducerea tendinţei irezistibile de a consuma alcool este necesar să oferim organismului săruri de potasiu şi vitamine. Datorită potasiului prezent în compoziţia sfeclei roşii se recomandă să se bea 100 ml de suc de sfecla cu 30 de minute înainte de masă iar în timpul meselor principale, de 2-3 ori pe zi, se consumă salata de sfecla rasă, fiartă sau coaptă în cuptor. 

  • Anemie

Datorită conţinutului bogat de fier din compoziţia sfeclei se recomandă persoanelor cu anemie  să consume zilnic al sfeclă roşie în stare crudă, fiartă sau murată. De 2-3 ori pe zi, se manâncă 150 g de salată din sfeclă, morcovi şi ridiche neagr crude, date prin răzătoare, amestecate cu suc de lămâie sau smântână.

  • Constipaţie, ocluzii intestinale, varice, hemoroizi, hipertensiune, aritmie

Se pun la fiert 5 l de apă,de preferat de izvor, şi când dă în clocot se adaugă 500- 700 g de sfeclă tocată şi se ia de pe foc. În apă puteti adăuga şi plante medicinale pentru afecţiunile de care suferiţi, de exemplu: mătase de porumb, păducel, flori de castan, muşeţel,etc. Se infuzează 3 ore, apoi se strecoară. Se amestecă cu 150 g de zahăr şi o linguriţă de drojdie uscată şi se pune la căldură timp de 24-36 de ore. .Tratamentul va avea efect pozitiv numai în caz de renunţare categorică la băuturile alcoolice, inclusiv berea . După 2-3 pahare de vin sau bere tratamentul trebuie reluat.
Din sfecla ramasă se fac biluţe de mărimea corcoduşelor şi se pastreaza in frigider sau în congelator. Dimineaţa, pe nemâncate, se beau 300 ml de suc fermentat de sfeclă. În cazul în care după 30-45 de minute apare senzaţia de foame, se mestecă încet şi se înghite câte o biluţă de sfeclă. Procedeul se repetă ori de câte ori apare senzaţia de foame.  După consumul a 7-10 biluţe de sfeclă senzaţia de foame persistă se pot consuma şi alte alimente.

  • Curăţarea organismului de metale grele şi radioactive, dizolvarea plăcilor aterosclerotice din vasele sanguine

Se prepară un amestec din cantităţi egale de sucuri din sfeclă, morcov şi ridiche neagră. Amestecul se toarnă în sticle de culoare închisă şi se ţine 3 ore în cuptorul încalzit slab. Se bea de trei ori pe zi câte o lingură, între mese. 

  • Întărirea imunităţii, refacerea organismului slăbit şi curăţarea sângelui

Se taie mărunt 500 g de sfeclă si 500 g de morcov. Peste legume se toarnă apă clocotită cât să le acopere şi aproximativ 2 degete, peste. Se fierb la foc mic timp de 30 de minute. Când legumele sunt fierte, se adaugă câte o cană de stafide şi caise uscate şi se lasă să mai fiarbă 5 minute. După răcire, preparatul se amestecă cu 2 linguri de miere de albine şi se lasă pentru 12 ore la răcoare. 
Se consumă o lună de zile o cantitate de  100- 150 g zilnic , în 3 reprize.

  • Depuneri de colesterol şi constipaţie

Se taie mărunt 1 kg de sfeclă, se toarnă 3 litri de apă rece, se adaugă 2-3 frunze tinere de hrean. Se toarnă într-un borcan şi se depozitează în cămară.Se bea cate un pahar, de trei ori pe zi. 

  • Gripă şi răceală

Se amestecă 300 g suc de sfeclă cu 200 g suc de roşii, cu sucul dintr-o lămâie, 5 linguri suc de ceapă, 4 crenguţe de mentă, sare, zahăr şi piper negru măcinat (după gust). După 2 ore, se scoate menta şi se beau câte 50 ml suc cu înghiţituri mici, ntre mesele principale. 

  • Hipertensiune

Se amestecă în părţi egale suc de sfeclă cu miere de albine şi se beau câte 2 linguri de trei ori pe zi. În loc de miere, puteti să-l amestecaţi cu suc de păducel. În cazul în care aveţi dureri de cap şi edem al picioarelor se amestecă 300 ml suc de sfeclă cu sucul dintr-o lămâie, 1,5 l de apa şi 300 g de zahăr sau miere de albine. Ingredientele se pun într-un borcan de 3 l , acoperit cu tifon, într-un loc cald, pentru fermentatie. Lichidul fermentat se păstrează în cămară. Se beau, de 3-4 ori pe zi, căte 100-150 ml. Reglează tensiunea arterială, dispar durerile de cap şi vâjâiturile.

  • Menopauză

Deseori apar menstruaţii abundente datorate de cantitatea mare de fier pe care o pierdeţi. Se bea 75-100 ml suc de sfeclă de 2-3 ori pe zi. 

Contraindicaţii:

Sucul de sfeclă  se consumă după 2-3 ore de la preparare. Sfecla nu este recomandată diabeticilor, din cauza conținutului ridicat de zaharuri, nici celor care suferă de calculi renali de tip oxalați, deoarece conține acid oxalic, o substanță care tinde să formeze cristale, care se acumulează în aparatul urinar.

Natura oferă soluţii la orice problemă. Alege să te bucuri de beneficiile consumului de sfeclă roşie.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *